top of page

Om Oss

Kurt Ribbhagen AB
anno 1942!

Affären startades 1942 av Kurt Ribbhagen, far till bröderna Björn, Hans och Jan (Janne). Björn och Hans påbörjade sina jobb för företaget direkt efter skolan medan Jan hellre ville prova sina egna vingar på annat sätt. Efter diverse andra jobb, bl a som bilförsäljare på Bilia behövdes Janne dock i familjeföretaget och så fick det bli. ​Janne bestämde sig för att bli bäst och började lusläsa alla böcker om silver & juveler och auktionskataloger han kom över, möten med andra handlare både i Sverige och utomlands, främst England och Tyskland samt guld- och silversmeder som lärde honom allt om hantverket. Därtill en kurs i gemmologi för att fördjupa sig i ädelstenarnas magiska värld. Jannes expertis växte och han blev snart upptäckt av teamet bakom Antikrundan, SVT, som behövde specialister. En början på en ca 30-årig succè med Sveriges största experter inom konst, möbler, silver och juveler inleddes och ingen har väl undgått Jannes klassiska kommentar ”Det här var en riktig rysare” – följt av hans stora bullrande skratt. ​De senare åren drev Janne butiken själv med sina anställda på Birger Jarlsgatan 2, tills det var dags för att pensionera sig. Janne har dragit sig tillbaka från det dagliga arbetet och numera drivs butik i samarbete med Ribbhagen & Sörsand Antik vid Nybrogatan 26, Stockholm.​ Janne jobbar främst med Antikmässor såsom Stockholms Antikmässa, Antikmässan i Brösarp, Helsingborgs konst- & Antikmässa, Grand Antiques på Liljevalchs, Marstrand konst-& Antikmässa, Galleri Donner i Helsingfors mm.

Den första butiken låg på Drottninggatan 75, ett hål i väggen som bestod av en verkstad och en disk med inspiration hämtad från affärer i London, där andrahand, antikt och nytt såldes på ett och samma ställe, vilket var unikt för den här tiden i Sverige.

Jan Ribbhagen som är ägare av Kurt Ribbhagen AB som är en man i övre medelåldern med kort klippt grått hår och glasögon med smal röd kant och ett stort leende

Medlem av SKAF(Sveriges konst- och antikhandlareförening) och CINOA, (internationella konst- och antikhandlarföreningen).

Mvh Jan Ribbhagen

SKAF Logotype- Sveriges Konst- och Antikhandlareförening
CINOA Logotype-Preserving-Protecting-Promoting-Antiquities-Art-Antiques
GEM-A-Logotype-Gemmological Association and Gem
Two Diamonds
bottom of page